Makaron z kurczakiem w sosie jogurt-barbecue.



Szybki i mega pyszny przepis, mimo, że z "gotowca".
Zacznijmy może od sosu. Sosu do którego - przyznaję się bez bicia dodałam gotowy sos, który dostałam od przyjaciela (bodajże przyleciał ze Stanów), z tego co zdążyłam sprawdzić sos ten można zakupić przez allegro. Jest to sos Jack Daniels miodowy. 

Do zrobienia sosu potrzebujemy:
-2 piersi z kurczaka,
-sos bbq,
-przyprawę do kebaba z dobrym składem,
-koperek,
-duży jogurt naturalny,
-sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania jest meeega prosty, serio:
*pierś kroimy w kostkę (kawałki), posypujemy przyprawą do kebaba i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu,
*w między czasie siekamy koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy z jogurtem naturalnym,
*dodajemy do usmażonego mięsa odrobinę tego sosu (dosłownie niewielka ilość) i mieszamy,
*smażymy jeszcze około minuty dolewając odrobinę wody - sos już prawie gotowy;
*z patelni przerzucamy wszystko do miski, w której mamy jogurt z koperkiem i mieszamy,
podajemy z makaronem.



Oto również wersja "większa" z buraczkami (można dodać własną sałatkę):


Komentarze

  1. Robiłam podobnego kurczaka za czasów studenckich. Makaron na różne warianty ;) Teraz pasty jem trochę mniej ;) no ale może jakoś się skuszę, od czasu do czasu można sobie pozwolić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo ja to makaron non stop mogę, a najlepiej spagetti na różne sposoby 😂 tak samo jak różne odmiany leczo 😂

      Usuń
  2. Brzmi kusząco, muszę o nim pamiętać szukając pomysłów na obiad!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli widziałeś post daj mi znać.
Jeśli spodobał Ci się wpis podaj go dalej!
Za każdy komentarz i udostępnienie bardzo dziękuję <3.