Fasolka po włosku z kaszą.


Pamiętam jak za dziecka mama robiła fasolkę po włosku z jakiegoś przepisu, który znalazła w jednej z gazetek.
Do zrobienia takiej fasolki potrzebujemy:
* puszki ananasa w syropie (plastry)
* fasolę białą
* ulubionej szynki o dobrym składzie
* passaty pomidorowej
* przypraw: sól, pieprz, bazylia i odrobina oregano.

Sposób przygotowania jest w zasadzie taki sam jak przy fasolce po bretońsku - namaczamy fasolkę, odsączamy i gotujemy w świeżej wodzie. Dodajemy passatę i przyprawy oraz sok z ananasa. Podsmażamy szynkę i ananasa pokrojone w kostkę i dorzucamy do fasolki. Jeszcze chwilę (2/3 min) gotujemy. Podajemy dowolnie z pieczywem/ kaszą/ sałatką/ ziemniakami..

Komentarze

  1. Fasolka po włosku? Pierwsze słyszę. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę przepysznie. Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Na pewno wypróbuje z tym że zamienię fasolę na ciecierzycę ze względu na łatwiejsze trawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogólnie nie przepadam za tego typu daniami, ale może postaram się kiedyś zamontować. Nie jem mięsa, jakiś pomysł, czym mogę to zastąpić, żeby pozostawić oryginalny smak? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli widziałeś post daj mi znać.
Jeśli spodobał Ci się wpis podaj go dalej!
Za każdy komentarz i udostępnienie bardzo dziękuję <3.