Dwukolorowa fasolka po bretońsku z pomidorami.

Uwielbiam fasolkę po bretońsku, jednak tak jak z leczo lubię eksperymentować z fasolką wymyślając swoje dania lub próbując ich z jakiegoś przepisu. Ten przepis jest akurat tylko mój.

Potrzebujesz:
🍴 puszkę czerwonej fasoli
🍴 puszkę białej fasoli
🍴 3/4 duże pomidory
🍴 mały przecier
🍴 20dag szynki
🍴 łyżeczkę bazylii
🍴 szczyptę oregano
🍴 dwie szczypty pieprzu ziołowego
🍴 pół szczypty pieprzu czarnego
🍴 szczypta soli
🍴 odrobinę śmietany 12%


Sposób przygotowania (około 20min):
👉 pokroić szynkę i podsmażyć ją na patelni bez tłuszczu, jednocześnie postawić około pół garnka wody, aby się zagotowała
👉 odcedzić fasolki i włożyć do gotującej się wody
👉 pokroić pomidory w spore kawałki i dorzucić do fasolki wraz z podsmażoną wcześniej szynką
👉 doprawić bazylią, oregano, pieprzami i solą
👉 dodać przecież i gotować półtorej minuty
👉 dołożyć śmietanę, wymieszać i wyłączyć gaz
👉 smacznego!

Komentarze