Leczo mojego pomysłu, odsłona pierwsza.

W mojej kuchni ostatnio zagosciło na dobre pare warzyw. Okropnie polubiłam tak zwane leczo i kombinuję robiąc jego własne odsłony.
Jako pierwsze chcę pokazać bardziej tradycyjne w sumie niewiele różniące się od tego oryginalnego. Leczo z parówką oraz przecierem pomidorowym.

Będą potrzebne:
🍴Czerwona papryka
🍴3 pomidory
🍴Żółta papryka
🍴3 parówki
🍴2 średnie ziemniaki
🍴Mały przecier pomidorowy
🍴Cukinia
🍴ryż lub bułki (najlepiej cieplutkie)

Sposób wykonania:
👀 obrać ziemniaki oraz cukinie
👀 ziemniaki wrzucić do garnka i zacząć powoli dusić
👀 pokroić obraną wcześniej cukinię, papryki i pomidory w skórce
👀 dorzucić do ziemniaków dalej dusząc wszystko około 10minut
👀 kroimy parówki w plasterki dodajemy do warzyw wraz z przecierem
👀 dusimy jeszcze półtorej minuty

do całego dania można ugotować ryż, na który nałożymy leczo jak sos lub podpiec delikatnie bułkę i zjeść ją ciepłą do głównego dania.

Smacznego!


Komentarze